Sista chansen att anmäla till sommarens läger!
Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Empowering young people
Om oss

Information med anledning av Covid-19
Vi får många frågor kring Coronaviruset Covid-19 och vi förstår att många känner sig oroliga. Vi befinner oss i en extraordinär situation och vi gör vårt bästa i denna svåra situation för att hålla er uppdaterade om hur det påverkar vår verksamhet. 

Bromma KFUM tar denna situation på största allvar och vi månar om våra medlemmars hälsa och välmående. Vi vill förtydliga att vi följer Folkhälsomyndigheten, Regeringen och idrottsförbundens såsom Riksidrottsförbundets rekommendationer och riktlinjer, då vi som förening inte har en högre kompetens eller expertis än dem och vi förlitar oss därför på att de fattar bra och genomtänkta beslut. Vi har även löpande dialog med Region Stockholms smittskyddsenhet för att stämma av att de åtgärder vi gör är bra och tillräckliga. Vi gör löpande riskbedömningar och anpassningar gällande våra aktiviteter utifrån de riktlinjer och rekommendationer som finns.

Riktlinjerna från svenska myndigheter är just nu att idrott för barn bör fortgå och är minst lika viktig som tidigare. Att vara fysiskt aktiv och ha roligt tillsammans främjar inte bara en god hälsa, det bidrar även till att minska oro och ångest, något som kan vara minst lika viktigt i en tid som denna. Det är viktigt att fortsätta hålla öppet eftersom barn och unga behöver det vi erbjuder –  trygga, roliga och utvecklande mötesplatser. De behöver behålla sin vardag, coronatider eller ej.

Detta förutsätter naturligtvis att vi är måna om varandra och att vi alla respekterar och följer de rekommendationer som finns och inte kommer till träningen/aktiviteten om man upplever minsta symptom på sjukdom samt stannar hemma minst två helt symtomfria dagar. Dessa rekommendationer gäller naturligtvis även våra ledare. 


Med anledning av Covid-19 har vi gjort följande förändringar i vår verksamhet:
 • Gjort anpassningar för våra terminsaktiviteter och arbetar på anpassningar gällande sommarlägren (läs mer nedan)
 • i samråd med våra seniorgrupper beslutat att pausa deras verksamhet tillsvidare då de tillhör den stora riskgruppen
 • ställt in Lovkul - vår öppna prova-på-idrott under påsklovet eftersom det är en öppen verksamhet med eventuellt många deltagare. 
 • Genomfört vårt årsmöte digitalt. 
 • Vi har ställt in årets tjejläger då vi pga covid-19 har tappat en hel del finansiering.
 • Vi ser över alla möjligheter att dra ner på kostnader för att balansera upp de intäkter vi nu tappar pga Covid-19.
 • Vår personal arbetar hemifrån så mycket som möjligt. Vi är fortfarande tillgängliga som vanligt via mejl och telefon men är inte på plats på kansliet eller sporthallen mer än någon dag i veckan. 


___________________________________________________________________________________________________

Så snart nya riktlinjer kommer ut eller läget förändras så är vi beredda att agera snabbt och anpassa vår verksamhet efter den rådande situationen. Vi informerar löpande via hemsida och mejl.  

Vi respekterar att alla hanterar denna situation olika och har full förståelse för de medlemmar som är oroliga. Om du har ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss på bromma@kfum.se.

Covid-19: terminsaktiviteterna
Vad gäller vår träningsverksamhet och våra mötesplatser så håller vi öppet för dem som är friska och vill träna och mötas. De verksamheter som har möjlighet kommer vara mer utomhus framöver.

Detta förutsätter naturligtvis att vi är måna om varandra och att vi alla respekterar och följer de rekommendationer som finns och inte kommer till träningen/aktiviteten om man upplever minsta symptom på sjukdom samt stannar hemma minst två helt symtomfria dagar. 

Dessa rekommendationer gäller naturligtvis även våra ledare. Därför vi vill flagga för att detta även kan leda till inställda aktiviteter. Än så länge har detta bara skett i något enstaka fall då vi i grunden har en hög ledarbemanning som gör detta enklare att hantera. 

Om någon träning eller verksamhet behöver ställas in, oavsett anledning, så kommer vi gå ut med information via mejl till berörda.

Med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer har vi beslutat om följande anpassningar i vår verksamhet:
 • Precis som tidigare så gäller fortsatt att den som är sjuk, även med milda symtom, inte ska delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under träningen ska man gå hem direkt.
  Ledare har fullt mandat att skicka hem deltagare de bedömer ej är 100% friska.
 • Vi fortsätter även att uppmana till god handhygien genom att be deltagarna tvätta händerna med tvål och vatten före och efter träningen (alt. använda handsprit om sådan finns tillgänglig). Detta gäller naturligtvis även ledare.
 • Minska och ta bort moment med närkontakt, gör andra övningar om möjligt istället.
 • Kramas inte eller gör ”high-five” i dagsläget. Kom med glada kommentarer i stället!
 • Om möjligt så bör man byta om hemma före och efter träning.
 • Dela inte vattenflaskor och undvik att äta i hallen.
 • Undvik trängsel t.ex. vid kö till ett redskap/station eller vid in och utpassering till hallen.
 • Om möjligt så be att föräldrar hämtar och lämnar utanför hallen
 • Grupper ska ha lämnat hallen/omklädningsrum innan träningstiden är slut och grupper får inte heller gå in i hallen/omklädningsrum innan träningstiden börjar. 
 • De aktiviteter som kan kommer vara utomhus så mycket det är möjligt framöver. När det är möjligt att vara utomhus bedöms av ansvariga ledare utifrån rådande väderförhållande, träningens upplägg och gruppens förutsättningar. Information specifik för respektive verksamhet mejlas alltid ut separat.
Covid-19: inför sommarens läger
Här kommer uppdaterad information kring hur vi just nu tänker kring sommarens läger med anledning av Covid-19. Utifrån gällande läge planerar vi att genomföra sommarens läger.


Vi ägnar just nu den mesta tiden åt att fundera kring lösningar för våra sommarläger så att de blir säkra både för deltagare och ledare. Vi följer självklart myndigheternas riktlinjer och rekommendationer men det är en oviss tid vi lever i. Samtidigt tror vi att sommarlägren kommer att vara extra viktiga den här sommaren. Så håll hoppet uppe. Vi jobbar hårt för att kunna ge barnen ett oförglömligt sommarminne att se fram emot i dessa osäkra tider.    


Förändringar kan ske snabbt och få stora konsekvenser. Vi har i nuläget inte några planer på att ställa in sommarens läger men vi vet att läget kan ändras snabbt och vi kommer göra vårt bästa för att hålla er uppdaterade hur läget inför sommaren är. Håll koll på vår hemsida, sociala medier och för er som är anmälda kommer information direkt via mejl. 

Det personliga ansvaret för alla deltagare 

 • Det personliga ansvaret är stort och ett barn som uppvisar minsta symptom på sjukdom ska INTE åka på sommarläger


Här är några exempel på hur vi covid-19 säkrar våra läger:

 • Vi har minskat antalet deltagare för att minska det totala antalet personer på Kärsögården.
 • Varje läger är en sammankomst med cirka 15-25 barn och cirka 5 ledare och kommer hållas separerade och vara på olika platser på Kärsögården. 
 • När det gäller social distansering kommer våra ledare att jobba mycket med att skapa övningar och lekar där barnen inte kommer så nära varandra. 
 • Vi kommer INTE att ha några stora samlingar, uppvisningar eller vattenkrig där flera läger blandas utan varje läger kommer att hålla sig för sig själv på vårt stora område.
 • Vi kommer INTE att genomföra den frivilliga övernattningen eller den  middagen som brukar vara i anslutning till det.
 • Samtliga läger kommer vara ute så mycket möjligt och om/när de kommer vara inne har vi större ytor än normalt för att kunna sprida ut oss ordentligt. 
 • Vi kommer att städa toaletter och allmänna utrymmen oftare, tillhandahålla tvål samt skapa rutiner för varje läger att tvätta sig ofta. 
 • Alla deltagare tar som vanligt med sig sin egen lunch och vi kommer äta ute så mycket som möjligt. Äter vi inomhus kommer vi sprida ut tiderna för att undvika större samlingar. 
 • Vi ser över möjligheterna att ha olika start/slut-tider för de olika lägren för att minska trängsel i samband med hämtning/lämning
Vi har stämt av dessa åtgärder Region Stockholms smittskyddsenhet och kommer ha löpande dialog med dom för att säkerställa att våra läger blir säkra såväl som roliga för både deltagare och ledare. Vi följer självklart även Folkhälsomyndighetens och andra myndigheters riktlinjer och rekommendationer.

Fler åtgärder och anpassningar kan komma och då informerar vi såklart även om dessa. 

Har ni frågor, funderingar eller synpunkter är ni varmt välkomna att kontakta oss på bromma@kfum.se 


Vad kan vi tänka på för att minska smittspridning?
Under perioder då influensavirus och annan smitta sprids, såsom Covid-19,  är det alltid bra att vara extra noga med hygienen och folkhälsomyndigheten rekommenderar följande gällande idrottsaktiviteter.

 • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.​​​
 • Uppmana till god handhygien: tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, undvika att röra vid ansiktet eller ögon, hosta och nysa i armvecket 
 • Minska moment med närkontakt, gör andra övningar istället (detta ansvarar ledarna för)
 • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
 • När det är möjligt har vi vår verksamhet utomhus då det innebär mindre smittspridningsrisk
 • Om det är möjligt byt gärna om hemma före och efter aktiviteter
   Hur kan vi prata med och bemöta barns frågor och oro?
   Barn och unga märker såklart av vad som händer runtomkring dom och de påverkas också av hur deras föräldrar eller omsorgsgivare själva reagerar och agerar. Det viktigaste som vuxen när ett barn är oroligt, är att förmedla lugn och trygghet.

   Svara så enkelt och konkret som möjligt på det barnet frågar om. Överös inte med vuxendetaljer, och kom ihåg att det är viktigt att skilja på sina egna och barnets känslor. När vi vuxna drar igång vårt eget orossystem så kan det ha en starkare påverkan på barnet än bilden i sig.

   Om barnen under våra aktiviteter uttrycker oro finns det flera saker som kan vara bra att tänka på.

   • Prata med barn om deras oro
   • Ta dig tid att lyssna ordentligt
   • Utgå från barnens frågor
   • Håll dig endast till fakta
   • Behåll lugnet och förmedla hopp

   MER INFORMATION
   Här kan ni läsa råd och rekommendationer om hur kan prata med barn om detta men även information som kan vara till hjälp för er om ni själva känner oro.