Snart kan du anmäla dig till vårterminens aktiviteter
Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Empowering young people
Om oss

Information med anledning av Covid-19
Senast uppdaterad 19/11-2020.

 • Efter de nya restriktionerna som kom den 29/10 från Folkhälsomyndigheten så har vi skärpt våra riktlinjer för verksamheten. Det handlar framförallt om att "bör" i många fall har ändrats till "ska". Läs igenom nedan. 
 • Det är fortfarande grönt ljus för idrottsträning för barn födda 2005 och senare så den ordinarie träningsverksamheten med parkour, innebandy, dans och cheer och lek och skoj kan fortsätta. 
 • Däremot ställs deltagande i matcher och tävlingar in vilket drabbar vissa av våra innebandylag. 
 • Andra möten och aktiviteter i föreningen som inte är idrottsverksamhet för barn födda 2005 eller senare måste tyvärr ställas in tillsvidare eller genomförs digitalt.
 • Föräldrar hämtar och lämnar utanför hallen och får inte vistas i hallen under aktiviteten. För de allra yngsta eller barn med speciella behov kan undantag göras om det är nödvändigt men det är begränsat till max en medföljande vuxen/barn. Max 8 föräldrar får vistas i hallen enligt nuvarande lagstiftning. Det finns ingen möjlighet till undantag från detta. Men inegn förälder bör göra det överhuvudtaget.

Riktlinjerna från svenska myndigheter är just nu att idrott för barn bör fortgå och är minst lika viktig som tidigare. Att vara fysiskt aktiv och ha roligt tillsammans främjar inte bara en god hälsa, det bidrar även till att minska oro och ångest, något som kan vara minst lika viktigt i en tid som denna. Det är viktigt att fortsätta hålla öppet eftersom barn och unga behöver det vi erbjuder –  trygga, roliga och utvecklande mötesplatser. De behöver behålla sin vardag, coronatider eller ej.

Vi följer Folkhälsomyndigheten, Regeringen och idrottsförbundens såsom Riksidrottsförbundets rekommendationer och riktlinjer. Vi gör löpande riskbedömningar och anpassningar gällande våra aktiviteter utifrån de riktlinjer och rekommendationer som finns.

Detta förutsätter naturligtvis att vi är måna om varandra och att vi alla respekterar och följer de rekommendationer som finns sam respekterar de anpassningar av verksamheten som vi har gjort. 

RÅD OCH RIKTLINJER

 • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i verksamhet utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under verksamhet skall man gå hem direkt.
  Ledare har fullt mandat att skicka hem deltagare de bedömer ej är 100% friska.
 • Ha god handhygien. Tvätta händer och använd handsprit.
 • Minska och ta bort moment med närkontakt, gör andra övningar istället.
 • Kramas inte eller gör ”high-five” i dagsläget. Kom med glada kommentarer i stället!
 • Byt om hemma före och efter träning. Omklädningsrummen ska inte användas. 
 • Dela inte vattenflaskor och undvik att äta i hallen.
 • Undvik trängsel t.ex. vid kö till ett redskap/station eller vid in och utpassering till hallen.
 • Föräldrar hämtar och lämnar utanför hallen och får inte vistas i hallen under aktiviteten. För de allra yngsta eller barn med speciella behov kan undantag göras om det är nödvändigt men det är begränsat till max en medföljande vuxen/barn. Max 8 föräldrar får vistas i hallen enligt nuvarande lagstiftning. Det finns ingen möjlighet till undantag från detta.
 • Vid aktivitetens början och slut ska man minska trängsel. Grupper ska ha lämnat hallen/omklädningsrum innan träningstiden är slut och grupper får inte heller gå in i hallen/omklädningsrum innan träningstiden börjar. 
 • De aktiviteter som kan kommer vara utomhus när det möjligt framöver. När det är möjligt att vara utomhus bedöms av ansvariga ledare utifrån rådande väderförhållande, träningens upplägg och gruppens förutsättningar. Information specifik för respektive verksamhet mejlas alltid ut separat. Detta är dock svårt nu under vinterhalvåret.
 • Deltagande i matcher och tävlingar ställs in tillsvidare
 • Fysiska möten och aktiviteter som inte är idrottsträningar för barn födda 2005 eller senare ställs in tillsvidare eller genomförs digitalt. 


Dessa rekommendationer gäller naturligtvis även våra ledare. Därför vi vill flagga för att detta även kan leda till inställda aktiviteter. Än så länge har detta bara skett i något enstaka fall då vi i grunden har en hög ledarbemanning som gör detta enklare att hantera. 

Om någon träning eller verksamhet behöver ställas in, oavsett anledning, så kommer vi gå ut med information via mejl till berörda.

Om du har ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss på bromma@kfum.se.

Hur kan vi prata med och bemöta barns frågor och oro?
Barn och unga märker såklart av vad som händer runtomkring dom och de påverkas också av hur deras föräldrar eller omsorgsgivare själva reagerar och agerar. Det viktigaste som vuxen när ett barn är oroligt, är att förmedla lugn och trygghet.

Svara så enkelt och konkret som möjligt på det barnet frågar om. Överös inte med vuxendetaljer, och kom ihåg att det är viktigt att skilja på sina egna och barnets känslor. När vi vuxna drar igång vårt eget orossystem så kan det ha en starkare påverkan på barnet än bilden i sig.

Om barnen under våra aktiviteter uttrycker oro finns det flera saker som kan vara bra att tänka på.

 • Prata med barn om deras oro
 • Ta dig tid att lyssna ordentligt
 • Utgå från barnens frågor
 • Håll dig endast till fakta
 • Behåll lugnet och förmedla hopp

MER INFORMATION
Här kan ni läsa råd och rekommendationer om hur kan prata med barn om detta men även information som kan vara till hjälp för er om ni själva känner oro.