NU ÄR ANMÄLAN TILL HT21 ÖPPEN
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Empowering young people
Om oss

KFUM är en del av två av världens största och äldsta ungdomsrörelser. Historien börjar redan i mitten av 1800-talet i ett samhälle mycket olikt det vi upplever i Sverige idag. Den ursprungliga idén har dock visat sig överleva och organisationens förmåga att förändras med tiden har gjort KFUM till en viktig samhällsaktör i många länder fram till idag.


STARTEN

YMCA (KFUM) grundades i London 1844. England präglades av sociala orättvisor, hårda arbetsvillkor, fattigdom och slum. En 22-årigt affärsbiträde vid namn George Williams ville göra något åt de problem han såg. George och 11 av hans vänner startade Young Men’s Christian Association (YMCA), en tillflykt från det hårda livet på gatan och ett alternativ till att döva sina sorger på krogen. Organisationens ambition att möta sociala behov och öppenheten som korsade sociala klasser var något unikt för sin tid.

Rörelsen blev snabbt känd över hela England och 1855 bildades YMCAs världsförbund. Samma år startade också de engelska kvinnorna, med  Mary Jane Kinnaird och Emma Robarts i spetsen, sin motsvarighet – YWCA.


TILL SVERIGE

George Williams idé spred sig snabbt över världen och den första KFUM-föreningen i Sverige startades 1884 i Stockholm. Året efter startades den första KFUK-föreningen. Under 1800-talet och 1900-talet bedrev KFUK och KFUM social verksamhet i kristlig anda i skiftande former. Trots liknande ideologi levde de två organisationerna egna liv i Sverige, på samma sätt som i resten av världen. Rörelserna stod dock varandra nära och i mitten av 1900-talet ledde tankar om effektivisering och rationalisering till diskussioner om en sammanslagning. 1966 gick de två organisationerna till sist ihop och bildade KFUK-KFUM.

Sedan sammanslagningen på sextiotalet har rörelsen i Sverige arbetat med unga människor utifrån värderingarna som grundlades av YMCA och YWCA på 1800-talet, men förändrat sina verksamhetsformer efter unga människors aktuella behov. 2011 beslutades att rörelsen skulle kallas KFUM, med betydelsen Kristliga Föreningen av Unga Människor.

Bromma KFUM startade som lokalförening 1935.


IDAG

Idag engagerar KFUM 40 000 människor i Sverige i drygt 250 föreningar. Vi håller på med all typ av verksamhet som låter unga människor växa och må bra. Vi är del av två världsrörelser som har vuxit till att involvera ca 70 miljoner människor i över 130 länder.